De 5 rytmer

5 Rytmer, der påvirker hinanden

De 5 Rytmer kan hjælpe dig med at forstå dine handlemønstre, sygdomme og følelser. Og ved at blive bevidst om de mønstre, sygdomme og følelser du har i det daglige, vil du opleve, at det bliver nemmere at håndtere dit eget liv.

På den måde bliver du din egen bedste behandler og vejleder.

Begrebet Yin og Yang er forbundet i den kinesiske tankegang om at, universet var sammensat af de fem elementer (wu-xing), metal, træ, vand, yin og yang-ild og jord. 

Disse elementer blev opfattet som en form for energi i konstant udvikling og blev anset som grundelementer i alle fænomener i naturen. Hvert af de fem elementer påvirker hinanden gensidigt ved enten at støtte, dræne eller kontrollere.

Alle fem elementer har hver deres talrige karakteristika og egenskaber, der har betydning for menneskets forskellige aspekter i et velafbalanceret liv.


De 5 rytmer eller elementer

Shen cyklus

Kaldes også for mor-søn cyklus, fordi det ene element giver energi til det efterfølgende element.

 1. Træ føder ild
 2. Ild skaber jord
 3. Jord afføder metal
 4. Metal bærer vand
 5. Vand nærer træ 

Ko cyklus

Denne cyklus er kontrollerende eller styrende, dvs. et element styrer et andet element.

 • Træ deler jord
 • Jord suger vand
 • Vand slukker ild
 • Ild smelter metal
 • Metal kløver træ

Ved at behandle organerne i fokus og de organer der styrer og giver energi, kan jeg genskabe balance i kroppen. 

Produktiv støttende cyklus - Shen

Den produktive cyklus er skabende. Træ producerer ild ved at give næring til flammerne. Ild producerer jord ved at tilføre jorden næring i form af aske. Jord producerer metal, idet malmen graves ud af jorden. Hvordan metal producerer vand gives der imidlertid ingen naturlig forklaring på, hvorimod det er indlysende, at vand giver næring til træ. Det kan dog tilføjes at en forklaring på hvordan Metal kan producere Vand, er at Metal findes i årer i jorden og det var ud fra disse at Vand ifølge kinesisk tankegang oprindelig fremkom. 

Drænende cyklus - Shen, baglæns

I den drænende cyklus påvirker elementerne hinanden på den måde at barneelementet dræner sit moderelement. Vand producerer eksempelvis Træ, eftersom et træ jo behøver vand for at vokse. Så Vand er forældre-elementet til Træ, der i denne sammenhæng er barneelementet. Men hvis vi kigger på relationen, den anden vej kan vi let se at barnet dræner forælderen, ved at træ jo suger vandet med dets rødder. Det anbefales at benytte den drænende cyklus frem for den destruktive cyklus.  

Kontrollerende cyklus - Ko

I den destruktive cyklus vil vand ødelægge ild, da Ild slukkes af Vand, Ilden smelter Metal og Metal ødelægger Træ, da øksen fælder træet Træ ødelægger Jord, da træet suger al næring ud af jorden. Endelig kan Jord overvinde Vand ved at dæmme op for det. En mindre destruktiv cyklus er der hvor elementerne kun dræner hinanden, men altså ikke ødelægger hinanden: træ dræner vand, da træet suger vandet - ilden dræner træet, da ilden brænder træet - jorden dræner ilden, da hvis man kaster jord på ilden, dør den langsomt hen.


Meridianer og De 5 Rytmer:

Meridianer optræder parvis med Yin og Yang karakter og fordeles i De 5 Rytmer/Elementer.

Jeg har lidt for sjov skyld, sat nogle kendetegn ved humør under hvert element.

De 5 Rytmer

Ild

Pericardium/Cirkulation Sex/Kredsløb (kært barn mange navne) +Trevarmer/Triple Warmer/ San Jiao

samt Hjerte og Tyndtarm

Humør: blid, kærlig, urolig eller hysterisk

Jord

Milt og Mave

Humør: forstående, sympati, selvmedlidenhed eller skeptisk


Metal

Lunge og Tyktarm

Humør: positiv, lykkelig, nedtrykt eller sørgende

Vand

Nyre og Blære

Humør: livlig, selvtillid, stille og frygt

Træ

Lever og Galdeblære

Humør: Tålmodig, godt humør, aggressiv eller vred

Energien skal helst flyde frit og denne afbalancering sker via den nærende og de regulerende cyklusser. Opstår der ubalance i ét element påvirkes alle de andre og sygdomme / lidelser/ gener opstår.

Ligeledes kan en afbalancering af ét af elementer have en "positiv bivirkning"/effekt på de andre elementer også.

Behandlingerne bygger på Østens mange tusinde år gamle livsanskuelse, der ser mennesket og naturen som en helhed, hvor alle elementer hænger sammen og påvirker hinanden, både fysiske og psykiske elementer / tilstande.

Menneskets ubalancer, som ofte opstår pga. af en uhensigtsmæssig levemåde ude af trit med vores naturlige behov, kan udvikle sig til akut sygdom og senere hen kroniske lidelser.

Livsenergien (Qi/ Chi) manifesterer sig på kroppen i forskellige punkter og forbindes af meridianbanerne, hvoraf vi har 12 ”hovedmeridianer” plus et par ekstra. På disse 12 meridianer findes 365 punkter, som især anvendes inden for akupunkturen, men sandelige også inden for Energi Medicin.

0
  0
  Din Kurv
  Din kurv er tomTilbage til Shop